google-site-verification: google5f03015e8d93bafd.html

23. Árnyékolás: plusz egy helyiség tavasztól őszig

Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek


Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Miről lesz szó:

 1. Mire alkalmas egy kerti- és teraszárnyékoló rendszer?

 2. Mikor beszélünk rendszerről?

 3. A teraszárnyékoló rendszer tervezése, felépítése, típusai

 4. Oldalárnyékolási módok és ajánlott kiegészítők az újgenerációs pergolarendszerekhez

 5. Egyedi oszlopmegoldások - Megnövelt árnyékolótér, oszlopokon való túlnyúlás

 6. Az árnyékoló szerkezet működtetése

 7. A kerti- és teraszárnyékoló rendszer kiválasztása

 8. Karbantartás, javítás

 9. Miért válasszunk magas minőségű kerti- és teraszárnyékoló rendszert? 12 tanács a gyártótól.

 10. Tervezési folyamat kerti- és teraszárnyékoló rendszer kialakításához

 11. Töltsünk több minőségi időt a szabadban! - Összefoglaló az újgenerációs kerti teraszárnyékoló rendszerekrőlEstig sorolhatnánk, hogy az otthonunkhoz tartozó kert mi mindenre alkalmas, de a számos lehetőség közül sokan emelnénk ki a pihenést, a kényelmes kikapcsolódást.A jól megtervezett és épített kerti- és teraszárnyékoló rendszerek segítségével akár újabb helyiséget is nyerhetünk a kertünkben, teraszunkon.Ha a télikertet túl soknak, vagy bonyolultnak találjuk – hiszen ez építési engedély köteles –, de a szabadban egy komfortos és védett térre vágyunk, akkor érdemes kerti- és teraszárnyékoló rendszer felállításában gondolkodnunk.Ennek, a kényelmen túl az egyik legnagyobb előnye, hogy plusz élettérre tehetünk szert. Amikor a telkünkön elfogy a szabályosan beépíthető terület és már nincs hova bővítenünk a házat, mindenféle hivatali ügyintézés és utánajárás nélkül kialakítható a rendszer. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezáltal ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük.Mire alkalmas egy kerti- és teraszárnyékoló rendszer?


Az újgenerációs kerti és teraszrendszerek manapság számos néven ismertek. Bioklimatikus pergolarendszerek, alumínium vagy prémium pergolák, 4 évszakos teraszárnyékolók megnevezésekkel is találkozhatunk. A klasszikus pergoláktól eltérően e szerkezetek már többet nyújtanak, mint csupán árnyékolás. Egyfajta életérzés (garden casual) megteremtését hivatottak elérni a szabadban, ahol a legnagyobb komfort mellett egész évben minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal időjárástól függetlenül.Az innovatív árnyékolók közti lényeges különbség viszont a részletekben rejlik. A legmodernebb, kiváló minőségű, professzionális pergolák szerkezetébe egy komplett rendszert alkotva, integrált módon építették be az elemeket, mint a vízelvezetés, elektromos kábelezés, fűtési lehetőség és világítás, így a kényelem mellett igazán esztétikus megjelenést nyújtanak. A típusok legtöbb esetben kiegészíthetők oldalzárással, ennek köszönhetően növelik a komfortérzetünket.Mikor beszélünk rendszerről?


Tulajdonképpen a napellenző is árnyékoló, de ez még nem nevezhető rendszernek. A rendszer több elemből áll össze és több funkciót is ellát. Nem lego jellegű kialakításról beszélünk, ahol utólag építenek egy meglévő szerkezethez kiegészítő elemeket, hanem minden rész pontosan, előre megtervezett módon van kialakítva, integrált jelleggel. Integrált elemek lehetnek (vízelvezetés, fűtő-, zenemodul, oldalelemek, világítás, kábelezés stb.)A teraszárnyékoló rendszer tervezése, felépítése, típusai


Legcélszerűbb az árnyékolást már az építkezés előtti, a terasz kialakításának tervezési szakaszában elgondolnunk, ugyanis ez esetben érhető el az, amikor teraszunk szinte az épületünk részévé válik, egy egységes képet alkotva. Amennyiben erre már nincs lehetőség, az előzőleg már kialakított teraszhoz kell igazítani a megfelelő árnyékoló rendszert.A teraszrendszerekre a legjobb megoldást a Renson által fejlesztett, magas minőséget képviselő termékek kínálják, az Algarve (Roof, Canvas), Camargue (Skye) és Toscane típusok.


Terasztól függően, az árnyékoló szerkezetek lehetnek:

 • szabadon álló kivitelűek

 • az épülethez, födémbe vagy kész szerkezethez integrált struktúrák

 • tetőárnyékolók esetén a kész szerkezetbe beépíthető, vagy arra ráültethető megoldások

Az újgenerációs teraszárnyékoló szerkezetek megjelenés szerint rendelkezhetnek:


LAMELLÁS TETŐVEL (Square design):

 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Algarve Roof)

 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Algarve, Camargue)

 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Skye Aero)

 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Skye)

VÁSZON TETŐVEL – csak épülethez integráltan (Inclined design):

 • Behúzható, zippes, vászontetős szerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Lagune, Lapure)

 • Begyűjthető ponyvatetős szerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Toscane)

Zippes VÁSZONTETŐ + ACÉLLEMEZ (Square design):

 • Fix, két rétegű árnyékoló (Algarve Canvas)

LAMELLÁS pergolarendszerekre jellemző tulajdonságok:

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel

 • 150°-ban elforgatható lamellák

 • Integrált vízelvezetés

 • A hurrikán-állósági minősítés minden esetben 160 km/h.

 • Felületüket porszórásos festési eljárással színeznek a RAL skála színeire

 • Kérhető összetettebb szinterezés, pl. fa-, bronz-, eloxált alumínium, vagy aranyhatású felület.A lamellás rendszerekkel ellentétben a textilfedésű rendszereknél gyakori probléma, hogy megreked alattuk a felszálló meleg levegő. Az alu lamellás pergola rendszerrel ez a probléma kiküszöbölhető. A lamellák elforgatásával biztosíthatjuk a szabad levegő áramlását és a beeső napfény mennyiségét teraszunk alatt, miközben a csapadékot kizárják és elvezetik, sőt, a hóterhelést is bírják. Oldalzáró elemekkel (pl. Fixscreen), fűtőmodullal egy ilyen terasz akár téli üzemeltetésre is alkalmas.

Forrás: https://www.homeinfo.hu/epitkezes-felujitas/arnyekolas/2664-plusz-egy-helyiseg-tavasztol-oszig-kerti-es-teraszarnyekolo-rendszerek - Vöröss Kata

#terasz #árnyékolás #árnyékoló #pergola #kert #archishade #kertiárnyékoló # teraszárnyékoló #kerti pavilon #szaletli